Follow Us:

Megszakítás nélkül 4 évtizede sütünk

Zalakaros első cukrászdája együtt nőtt fel a várossal, és a mai napig az egyik legkedveltebb találkozóhely a finomságra vágyó helyiek és turisták között. Süteményeikért visszajárnak a turisták, tortáik pedig megannyi csodás családi ünnepség főszereplői voltak az elmúlt évtizedekben. Mi kellett ehhez? Szív, lélek és igazi ízek. Ismerjék meg a Szilágyi család történetét:

Egy kitartó alföldi szegény legény, aki szerette volna megédesíteni a hétköznapokat, elment ezért tanulni és szerencsét próbálni. Így kezdődött Szilágyi István története, aki a régió egyik leghíresebb cukrászdáját alapította meg feleségével Irénkével 1977-ben. István, vagy ahogy a családban szólították Pista, egy szegény sorsú családban született Békésen, ahonnan édes álmaival együtt költözött Budapestre, hogy inasként a híres Vörösmarty cukrászdában Klöpfler Lajos mestercukrásztól tanulja meg a mesterség minden apró trükkjét. Már az iskolában szakmai versenyt nyert, amely elvégzése után cukrászsegédként járta be az ország különböző vidékeit és cukrászdáit. Körutazása során Balatonfenyvesen ismerkedett meg későbbi feleségével Irénkével, akivel közösen költöztek a zalai régióba. Itt a zalakarosi gyógyfürdővel egyidőben nyitották meg családi segítséggel a falu széli kis cukrászdát, amelynek igazi ízei innen indultak hódító útjukra.

alairas-kozos2

A szívvel-lélekkel, és István addigra megszerzett cukrász mesterlevél fokozatának minden tudásával, készült Tiroli rétes, a saját fejlesztésű Szilágyi torta vagy a legendás karamell fagylalt hamar népszerűvé tette a kis cukrászüzemet. A várossal együtt a Szilágyi család és az üzlet is gyarapodott. A 80-as években már a strandfürdőn belül is árusítottak, míg 92-ben egy kerthelyiséggel kellett megtoldania cukrászdát, amely szintén csak átmenetileg elégítette ki a növekvő keresletet. Később a már addigra felcseperedő gyerekek szakértelmével a 2000-es évek elején gyarapodott tovább, közel nyolcvan fő befogadására alkalmas cukrászdává a Szilágyi, amely addigra már tényleges márkanévként csengett a helyiek és turisták fejében egyaránt. Az alapító Szilágyi István munkássága koronájaként, halálával megegyező évben, 2009-ben megkapta az Aranykoszorús Mestercukrász kitüntetést, amely a mai napig díszíti a karosi cukrászda falát. A családi vállalkozást jelenleg az alapító két lánygyermeke Mónika és Judit irányítja, a szüleiktől örökölt lelkesedéssel és odaadással. A töretlen fejlődés jeleként nyitották meg Nagykanizsa belvárosában a második cukrászdát, amely azóta a kanizsaiak szívét is meghódította.

Mónika, a 2 cukrászat ügyvezetői és üzemeltetési feladatait irányítja. A csapat irányítása és szervezése mellett sokszor találkozhatnak vele a vendégek a kanizsai és a karosi cukrászdában, ahol minden apró részlet tökéletes összhangjára is figyel.

Judit, szakmai vezetőként fontosnak tartja az apai örökségben kapott szaktudásának további mélyítését és a legmodernebb cukrászirányzatok elsajátítását. Nemzetközi és hazai kurzusok állandó résztvevője, az egészségtudatos Szilágyi ízek kitalálója.

  • Carpigiani Gelato University Bologna Kezdő és haladó fagylalt kurzus 2011
  • Hellebrandt Judit Cake Company cukorvirág tanfolyam 2012
  • Magyar Kézműves Cukrászatért Alapítvány – francia desszert tanfolyam 2013
  • Matyasy és Roland Zanin francia mesterek  desszert kurzusa 2017